Защо е важно да почиствате пералнята си?

С настъпващата пролет всяка домакиня започва да се развихря в почистването у дома. Изведнъж решава да мине и изчисти старателно навсякъде - всяко ъгълче, всяко скрито местенце. Излъсква до блясък всеки прозорец, уред, мебел. Изпира пердета, килими, завивки. Да, навсякъде блести от чистота и ухае прекрасно. Има обаче неща, които трябва да почистваме доста по-често, а не само напролет. Да, това са повечето електроуреди, които използваме всекидневно. След всяко използване е нужно да почистим повечето от тях. Ако си помислихте само за прахосмукачката, хладилника, котлона и фурната, мога да добавя и пералнята. Доста често забравяме да я почистим и си мислим, че е достатъчно да забършем праха, който виждаме отгоре, по копчетата и по вратичката. Когато обаче се появи лоша миризма и мухъл, започваме да се замисляме дали все пак е толкова чиста, колкото реално ни изглежда. 

По какво можем да съдим за нечистотии в пералнята? При отваряне на вратичката ни лъхва лоша миризма на застояло. Също така, ако минем с ръка по гуменото уплътнение около вратичката е възможно по ръката ни да остане мръсна следа. Добре е да проверим и в чекмеджето за прах, където също се натрупват нечистотии и напластявания от останалия прах. Замърсяването би могло да навреди и на нашите дрехи. Очакваме те да излязат от пералнята свежо ухаещи, но напротив - усещаме неприятна миризма от тях. Това е още един знак, че пералнята ни е за почистване. Ако не обръщаме внимание на своята пералня, това би могло да навреди и на самия уред. Може би сте чували за натрупването на варовик по частите на пералнята вследствие на варовика от водата. Хубаво е да бъде отстраняван периодично със специални препарати. Може да използвате и домашни методи, които също са ефективни.

Да, пералнята е уред, който носи чистота, но трябва да бъде почистван редовно като всеки друг електроуред. Неприятната миризма на застояло и мухалът могат лесно да се избегнат с помощта на различни препарати. Един много бърз и ефикасен начин за поддържане на пералнята в отлично състояние е използването на детокс таблетките на EcoEgg, които почистват пералнята в дълбочина - дори и на местата, които не можем да видим. Успяват лесно да премахнат натрупванията от варовик и прах за пране от всички ъгълчета и пролуки. Също така елиминират лошите миризми и оставят пералнята по-чиста, свежа и блестяща. Използват се лесно, като просто се поставят в барабана и се пусне пералня на 90 градуса. Препоръчително е да се употребяват на всеки шест месеца. В кутията има шест таблетки, които ще ви стигнат за три години. Това е един бърз, ефективен  и иновативен начин, който е огромна помощ за всяка домакиня. 

За да не се стига до всичко това и да запазим пералнята за по-дълго време чиста е хубаво да си изградим няколко навика. Едно от нещата, които трябва да правим е да изваждаме веднага дрехите от пералнята. Също така е хубаво след всяко пране да подсушаваме с кърпа гуменото уплътнение на пералнята. Друго много важно правило е след пране да не затваряме вратичката на пералнята, а да я оставяме отворена, за да може пералнята да изсъхне напълно. Колкото повече пералнята стои мокра след пране, толкова повече даваме възможност на влагата да повлияе върху чистотата й. Ако веднага след изваждане на изпраните дрехи от пералнята, затворим вратичката на пералнята, много вероятно е скоро да се появи лоша миризма. Затова е по-добре да я оставим отворена.

Би било чудесно, ако започнете да прилагате тези методи. Също така редовно почиствайте пералнята си, за да бъде в отлично състояние. Живеем в свят, които ни предлага нови, ефективни и лесни начини за това, които освен всичко са в пълен синхрон с природата.