Какви са ползите от еко препаратите за пране и почистване?

Всеки, който е прочел статията ми Кои перилни препарати за вредни за здравето ни?, сигурно е убеден в негативното влияние на конвенционалните препарати върху нашия организъм. В тяхна полза обаче, има един неоспорим коз – по-евтини са!

Е, дали наистина ни излизат толкова изгодно и как плащаме за това, че ги купуваме, ще разберем по-долу. Тази публикация не е за финансовите ползи, не е и за цените на продуктите, тя е за ползите, които оказва върху здравето използването на еко препарати за почистване и пране. Ще разберем, за какво точно плащаме и толкова по-скъпо ли е наистина.

На първо място, екологичните препарати за пране пестят енергия.  90% от тях перат на по-ниски температури, дори и с напълно студена вода, а резултатът не зависи от температурата на водата. При яйцето за пране EcoEgg (ето линк: http://bit.ly/ecoegg_za_prane),, например, не се и препоръчва да се използва вода над 60°С. При по-големи домакинства с деца, които перат по-често, сметката за ток се променя драстично при смяна на препарата за пране с еко вариант.

Освен ниската сметка за ток, ползата ще е и за здравето, като изследвания показват, че ако всяко домакинство премине на пране със студена вода, ще се намали отделянето на въглерод с цели 34 млн. тона. Изчислено е, че ако всяко американско семейство премине от петролно базирани препарати към еко-продукти, за една година ще се спестят 149000 барела с масло, което може да стопли или охлади 8500 семейства за същия период.

Намалява излагането на химикали на цялото семейство. Малките части правят цялото – а използвайки еко или биологично отгледани храни, натурални аромати, съдове за готвене от нетоксични материали, както и препарати за почистване, значително ще подобрим средата, в която живеем ние и нашите близки. Това се отразява положително най-вече при алергии, онкологични заболявания, като превенция на заболяванията и като цяло върху общия тонус и защитните функции на организма. Повече няма да вдишвате остатъци от химически вещества!

По-красива кожа и по-малък риск – повечето конвенционални препарати могат да увредят ретината на окоти или кожата при попадане върху тях. При еко- препаратите това не се случва. Кърпата EcoEgg (Ето линк: http://bit.ly/ecoegg_karpa ) пък почиства само с вода, като при това има антибактериален ефект.  

Повече удобство при употреба. Повечето препарати изискват използване на ръкавици, а по мое мнение дори и на противогаз. С еко препаратите може да чистите с голи ръце и да дишате спокойно! Яйцето за пране Eco Egg (ето линк: http://bit.ly/ecoegg_za_prane)пък е още по-удобно понеже направо се поставя в барабана на пералнята. Не се дозира, не се разлива и се ползва минимум 3 месеца (най-малката опаковка).

Натурален аромат на чисто. Конвенционалните почистващи препрати са парфюмирани с най-различни силни аромати, които могат да причинят дразнене, а дори и главоболие. При еко препаратите за почистване ароматите се дължат на естествени масла – лавандула, цветя, лимон и др. За съвсем чувствителните има продукти и без аромат, като можем да се насладим тогава на аромата на естествената чистота у дома. Аз лично ги предпочитам!

Няма нужда от омекотител. Ролята на омекотителите е да спомогнат за изплакването на химикалите, които остават по прането от препарата и да ароматизират дрехите. При положение, че с еко препаратите за пране няма опасност да останат токсини, а и търсим лекия аромат на чистота, нуждата от омекотител отпада.

И не на последно място.. Цената не е по-висока! Предвид спестените разходи за електроенергия, омекотител, ръкавици и противогаз 😉, както и предвид спестените 

главоболия, време и дори пари за лекарства, цената на екологичните препарати напълно си заслужава и не може да се измери в парични средства.

Въпреки това, ако направим една елементарна сметка, ще се уверим и че, на пръв поглед, високата цена, всъщност не е такава. При яйцето EcoEgg (ето линк: http://bit.ly/ecoegg_za_prane), aко се раздели цената на броя изпирания, сметката показва, че можеш да переш само за 8 стотинки на пране, в продължение на цели 3 години!

Вие решете за какво да си дадете парите. Като специалист и като домакиня, аз ви препоръчвам да разгледате тук и да си изберете еко препарати за почистване (ето линк: http://bit.ly/ecoegg_pochistvashti)  и за пране (ето линк: http://bit.ly/ecoegg_prane)!

 

Елена Терзиева

Нутриционист

www.elenaterzieva.com