Кои перилни препарати са вредни за здравето ни?

Всеки, който се е замислял поне малко за здравето си, започва да обръща внимание на това, с какво се храни. В някои случаи, може да започне да се движи повече или да прави различни прочистващи режими. И като става дума за почистване – в тази статия ще стане дума именно за него. Но не за вътрешното – а за почистването на дрехите и дома.

Определено екологията не е първото, за което се сещаме като стане дума за здравословен живот, но тя има също толкова голямо значение за здравето ни, колкото и храненето. Съществуват изследвания, според които става ясно, че почистващите препарати влияят неблагоприятно, както на човешкото здраве, така и на околната среда. Могат да засегнат имунната, нервната, репродуктивната и сърдечно-съдовата система.

Нека надникнем в съдържанието на конвенционалните и широко рекламиране препарати за пране. Ако сте се зачитали в съдържанието на препаратите за пране, сигурно сте забелязали съкращението ПАВ, което означава повърхностно активни вещества – анийонни или нейонни, а също така – стабилизатори, фосфати, оптически избелители, ензими, ароматизатори и др.

В праха за пране има около 20% ПАВ, а в течните препарати съдържанието на ПАВ може да достигне до 50%.

Какво правят ПАВ? Основната им задача е да разградят връзката между петното и тъканта. Колкото е по-висока температурата, толкова по-ефективно действат ПАВ. Затова и прането ни на 60°С е по-добре изпрано, отколкото на 40°С. ПАВ обаче не са безвредни! Научно доказан факт е, че 100 гр. А-ПАВ (анийонни) могат да убият кон с тегло 300 кг. до 24 часа. Разбира се, ние не ядем прах за пране, но А-ПАВ въпреки това проникват в телата ни чрез напоените при прането с А-ПАВ дрехи. Едни от най-честите последствия от контакта с перилните препарати са алергичните реакции, астма, мъжки стерилитет и др.

Фосфатите и хлорът съставляват между 35% и 75% от химическия състав на перилния препарат. Фосфатите имат ролята да премахнат твърдите наслагвания и да направят препаратите по-ефективни. Куриозът е, че именно фосфатите създават условия за проникване на ПАВ през кожата и способстват за повишеното натрупване на тези вещества върху изпраните тъкани. Попаднали в човешкия организъм, фосфатите се свързват с йоните на калция, което може да доведе до разрушаване на костното вещество и остеопороза.

Оптическите избелители са една от най-популярните съставки на перилните препарати днес, която осигурява “искрящо бяло пране”. Те са трик за окото, който прави дрехите да изглеждат по-бели на външен вид. Но пък полепват за дрехите и ние си ги носим по цял ден, без да подозираме, че алергията или неразположението ни може да се дължат на тях.

Освен това, в стандартните препарати може да се съдържат и: фенол (силно токсичен, влияе върху работата на централната нервна система, дишането, сърцето и бъбреците), бензалкониев хлорид (може да доведе до белодробни проблеми и астма), белина (силен дразнител за очите, носа и гърлото, може да причини тежки реакции при контакт с кожата), триклозан (с доказан ефект върху черния дроб чрез бързата си абсорбция в кожата).

Какво да правим? Естествено, в съвременния начин на живот, не можем да перем дрехите си на реката с домашен сапун. Вероятно повечето от вас, също както и аз самата,  нямаме и време да приготвяме и домашни препарати. Но можем да доведем природата у дома си. Аз лично го направих преди много години и съм използвала различни екологични прахове и течности за пране. Напоследък обаче открих една иновация на пазара, която изцяло замести препаратите за пране.

Нарича се яйце за пране EcoEgg, но яйцевидна е само формата му. Това, което почиства, са съдържащите се в него перлички от два вида минерали. Вместо да търкаме дрехите в камъните, както са правили бабите ни, тези малки камъчета вършат работата вместо нас. Без нито една синтетична съставка и по напълно естествен начин. За удобството от използването на яйцето за пране, мога да разкажа отделно. Ако ви интересува, коментирайте под статията, а аз ви предлагам да се уверите сами в ефекта и практичността на еко яйцето за пране EcoEgg, като последвате линка! Споделете впечатления!

Твоят нутриционист!

Елена Терзиева

Експерт по правилно хранене