Маги Пашова- холистичен нутриционист

Нека си го кажем директно – прането днес е далеч по-лесно, отколкото е било преди 50 години, да не говорим за по назад във времето. Просто слагаме дрехите в пералнята, сипваме препарат и натискаме копчето. Няма търкане, изплакване, изтискване. Няма петна.

Но удобството винаги си има цена и лекотата, с която перем днес се постига не само благодарение на машините, а и на онова, което сипваме в тях. Много хора не се замислят какво точно съдържа любимият им препарат с ухание на пролет, но истината е, че голяма част от перилните препарати се правят от остатъчни нефтопродукти, които са проектирани така, че да остават в тъканта на дрехата и следователно впоследствие влизат в контакт с кожата ни. Същото се отнася и за омекотителите, водите за гладене и т.н.

Когато пред няколко години осъзнах това, спрях да купувам стандартни перилни препарати и опитах почти всички био алтернативи на пазара. Факт е, че някои от тях не изпират така убедително и че особено в периода на захранването по дрехите на детето имаше повече петна, отколкото би имало, ако използвах по-агресивни перилни средства. Но аз предпочетох петната и особено за детските дрешки винаги избирах възможно най-щадящите препарати.

 Ето защо, когато научих за яйцето за пране EcoЕgg бях едновременно въодушевена, скептична и нетърпелива да го пробвам! Идеята на този продукт е да предложи алтернатива на стандартните средства за пране. Яйцето съдържа два вида минерални топчета, които произвеждат почистваща пяна за отстраняване на мръсотията. Самото яйце се поставя директно в барабана на пералнята и най-малката му разфасовка може да се използва за цели 54 изпирания, което го прави изключително икономично.

Продуктът има множество награди в сферата на иновациите включително награда на английската кралица за най-добра иновация на 2016 и на Climate Week за най-добра нова технология.

След като го пробвах, мога от личен опит да потвърдя, че яйцето изпира наистина добре, а идеята, че мога да пера с един продукт повече от половин година, без всеки месец да изхвърлям празни туби от перилни препарати, изключително ми допада. Така прането ми стана по green!

Под марката EcoEgg се предлагат и други инновативни продукти, които съм любопитна да пробвам, защото са еко варианти на съществуващи традиционни продукти, с които сме свикнали.

 www.magipashova.com