5 грешки при прането, които да избегнете

  Пускането на пералня определено може да се окаже една много трудна задача за всички, които не са запознати с този процес. В началото си мислиш така - просто слагаш дрехите вътре, добавяш прах и натискаш копчето. Да, звучи лесно и на пръв поглед всеки би се справил като по учебник в тази привидно лесна домакинска задача. Да, но ако не знаеш някои много важни правила, можеш да сгафиш толкова много, че да извадиш дрехите си смалени или пък в различни цветове. Добре е преди да започнеш да експериментираш да си научиш урока и да следваш няколко много важни правила, за да не се обърка нещо. А ако си мислиш "какво ли толкова би могло да се случи?" прочети петте най-често срещани грешки при прането.

1. Винаги разделяйте прането си и никога не перете заедно цветно с бяло. Разбира се, ако не искаш чисто белите ти чаршафи да станат розови, благодарение на червения пуловер, с който си ги изпрала. Това беше правило номер едно, което научих, когато започнах да пера.

2. Следващото правило е нещо, което е също толкова важно, а именно - не перете дрехите си на високи градуси. Много често на етикета им е показано на колко градуса могат да се изперат. Не си мислете, че ако пуснете любимия си вълнен пуловер на по-високи градуси, за да се изпере по-добре, ще можете да го облечете отново. Просто рискувате той повече да не ви стане. Така, че най-добре просто перете на 30-40 градуса. А за по-специфични дрехи, за които се колебаете, просто вижте етикета.

3. Още нещо много важно е да не перете твърде много дрехи наведнъж. Уверете се, че пералнята не е претъпкана с дрехи, преди да я пуснете. Да, напълнете я, но не тъпчете дрехите. Така рискувате те да не се изперат добре, а единствено да излязат смачкани и с доста останал неизплакнат прах по тях.

4. Друго нещо, което определено трябва да знаете е, че трябва да прострете прането много скоро, след като пералнята е изпрала. Да, ако отворите вратичката на пералнята  няма да има проблем, дори и да прострете дрехите си след няколко часа. Ако обаче се позабавите повече и не сте отворили вратата, навярно прането ще придобие много лош аромат на застояло, а материите ще се разтегнат. Доста неприятно, но факт - ще се наложи да пуснете отново пералня.

5. Последният факт е също толкова важен. Мислим си, че щом пералнята е уред, който носи чистота, не може самият той да се замърси. Определено това не е така и много често забравяме да почистим пералнята. Хубаво е редовно да почистваме гуменото уплътнение. Там се събират доста мръсотии, които могат да отидат дори и по току-що изпраните ни дрехи.

Е, какво мислите, важно ли е да спазваме тези пет правила при пране? А бяхте ли наясно с тях преди да започнете да перете и спазвате ли ги?